Vandaag6°C

Beleven & ontdekken

Onthaalpunten

De Maten (Slagmolen)

Topnatuur in een historisch wijerlandschap

 

  

Parking

 

Slagmolenweg 76
    3600 Genk

    +32 89 65 36 00
www.visitgenk.be
visit@genk.be

Wandelen in een ongerept vijverlandschap: dat kan in De Maten. Dit authentiek natuurgebied bleef gespaard van industrialisering van de viskweek. Je ervaart er hoe De Wijers er vroeger moeten uitgezien hebben. De Slagmolen op de Stiemerbeek dateert uit 1523.

 

Wat kan je er doen?

 

Wandelen

Vertrek aan de oude Slagmolen en ontdek het unieke natuurgebied De Maten. Hier vind je nog een stukje authentiek wijerlandschap met vijvers die aan elkaar verbonden zijn door ‘koppen en staarten’. Het gebied wordt beheerd door Natuurpunt. De routes vind je op www.wandeleninlimburg.be

 

 

KOOP DE WANDELKAART

Fietsen

 

De Maten liggen op het Limburgse fietsroutenetwerk, dat de hele regio verbindt. De fietskaart is te koop in het Bezoekersonthaal van C-Mine. Liever een uitgestippelde fietslus? Kies voor één van de thematische fietslussen door De Wijers met de themafietskaart De Wijers  of vraag aan de dienst toerisme een van de andere fietsroutes. Een fiets huren kan via bokrijksales@limburg.be, vzw Basis op 0800 96 96 7 of www.toerismelimburg.be/nl/fietsservice

 

KOOP DE FIETSKAART

 

Eten&drinken

  • Er zijn verschillende horecazaken op de Hasseltweg. Of bestel een multiculinaire picknick (afhalen op C-mine) via Visit Genk

De Maten

In de buurt

 

Molenvijverpark

Even tot rust komen in de drukke stad, doe je in het Genkse Molenvijverpark. Bestel je picknickmand boordevol Genkse (multi)culinaire specialiteiten en picknick in het originele ‘Camp Carré’.
www.visitgenk.be

Heempark

Milieu- en natuurcentrum Heempark bestaat uit vijvers en bossen, maar ook aangelegde tuintjes met groenten en kruiden. De kinderen kunnen zich uitleven op de speeltuin of de neerhofdieren bewonderen. Bezoek de bijenhal of neem deel aan één van de vele activiteiten in de zomer.

www.heempark.be

C-mine

C-mine is een pareltje van industrieel erfgoed en brengt je de verhalen van de mijn op een hedendaagse, creatieve en belevingsvolle manier. Wil je weten hoe donker het echt was in de vroegere steenkoolmijn of de mijnwerkers aan het werk zien? Kom dan naar C-mine expeditie, waar je een virtueel en levensecht bezoek aan de mijn van Winterslag brengt. Neem plaats in een tijdscapsule, zet je helm op en laat je meevoeren naar de hoogdagen van de mijn in de jaren ’50. Een onvergetelijke ervaring!

www.c-mine.be

Thor Park

Aan de oude mijnen van Waterschei ligt vandaag het Thor Park. Steenmannetjes of steenstapels van basaltstenen wijzen je de kortste weg vanaf het hoofdgebouw Thor Central doorheen een uniek landschap van vijvers en zand naar de top van de mijnterril. En je wordt verleid om zelf steenmannetjes te maken. Je kan er picknicken in een prachtig kader.

www.thorpark.be

 

La Biomista

Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg (Genk) evolueert een project dat je meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen en zijn levenswerk op vlak van identiteit, fertiliteit & bioculturele diversiteit. Een tuin van orde en chaos, een arena van cultuur en natuur. Vanmechelen’s wonderlab.

www.labiomista.be