Agenda

20 Jaar Natuurpunt: Libellen excursie (Kiewit)

20 Jaar Natuurpunt: Libellen excursie (Kiewit)

© Luc Hoogenstein

Domein Kiewit staat bekend om zijn adembenemende fauna en flora. Je stapt het domein vanaf de parking binnen via het Engels park. Aan de ene kant staat het imposante herenhuis, waar het secretariaat van Natuurpunt Limburg en het bezoekerscentrum gevestigd zijn, uit de negentiende eeuw, daartegenover een grote vijver en een eik van meer dan 200 jaar oud. In Domein Kiewit begrazen Gallowayrunderen ettelijke hectaren, helemaal vrij. Ze vervangen de wilde paarden, runderen en edelherten die hier vroeger leefden. Het domein is een droomplek voor vlinders en insecten, vogels en zoogdieren, amfibieën en unieke planten. Zie hoe de natuur hier haar tweede adem krijgt. Een vlinder- en insectentuin maakt het plaatje compleet. In de natuurtuin groeien wilde planten, speciale orchideeën die vroeger in de Limburgse weiden voorkwamen.

Domein Kiewit en het aangrenzende westelijk vijvergebied van Bokrijk maken samen deel uit van De Wijers. Dankzij inspanningen van Natuurpunt en de stad Hasselt vormen Kiewit en Bokrijk een aaneengesloten wandel- en fietsdomein van 800 hectare met een gevarieerd aanbod van natuur en zachte recreatie. In de 13de en 14de eeuw werden hier door de paters van Herkenrode kunstmatige visvijvers aangelegd.

In het kader van 20 jaar Natuurpunt gaat er in beide gebieden een excursie door in samenwerking met Libellenvereniging Vlaanderen. Soorten die we kunnen verwachten zijn de volgende: weidbeekjuffer, bosbeekjuffer, viervlek, gewone oeverlibel, tangpantserjuffer, glassnijder, smaragdlibel, vuurlibel, bloedrode heidelibel, platbuik, misschien metaalglanslibel, grote roodoogjuffer, bruine winterjuffer, misschien zadellibel, vroege glazenmaker, etc.

 

Praktisch

Wanneer: We vatten de excursie om 10u aan vooraan het Bezoekerscentrum van Natuurpunt (Herenhuis) op Domein Kiewit. Om 17u loopt de excursie ten einde. 

Meebrengen: Lunchpakket, drankje, verrekijker, insectennet en laarzen.

Meer info: via Dominique Cornelissen > dominique.cornelissen@natuurpuntlimburg.be

Gezien de coronamaatreglen is vooraf inschrijven voor elke deelnemer verplicht. Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt de excursie in meerdere groepen georganiseerd.

Praktische info

terug