Ontdek de streek
Nieuws
beleef de lente

De lente doet stilaan zijn intrede en dat merk je ook al in de natuur. Wil jij de eerste lentevibes opsnuiven? Met deze 7 tips krijg je de lentekriebels in het land van 1001 vijvers.
Waterballet
-hpr.jpg)
In De Wijers kan je er niet omheen: de paringsdans van de futen op het water. Met hun sierlijke lange nekken zwemmen de futen tegenover elkaar, schudden hun kop en voeren een elegant, minutenlang durend waterballet uit. Zo zien de futen of hun ‘verloofde’ wel goed bij hen past. Futen zijn immers monogaam. De futenbalts loopt nog tot einde maart en is te bewonderen op verschillende vijvers in De Wijers, zoals in de Dauteweyers.
Misthoorn tussen het riet

Op maartse ochtenden of avonden hoor je tussen het riet van de vijvers in o.a. Wijvenheide of De Maten een vreemd geluid: ‘Whoemp’. Het klinkt als een misthoorn of alsof je op een glazen flesje blaast. Dit is het geluid van de meest mysterieuze vogel van De Wijers: de roerdomp. Je hoort ‘m wel, maar hem te zien krijgen is een ander paar mouwen. Hij zit immers uitstekend gecamoufleerd tussen het riet en zijn ‘whoemp’ draagt wel 5 km ver!
Katjes in de boom

In het vroege voorjaar verschijnen de eerste wilgenkatjes. Deze grijze tot lichtgele katjes groeien op de kale takken en vallen extra goed op. Als de wilgen gaan bloeien komen ook de grijze zandbijen uit, die profiteren van het eerste stuifmeel. De grijze zandbij nestelt in zelf gegraven holletjes in zandgrond. De vrouwtjes zijn grote bijen met een grijsbehaard borststuk en een staalblauw glimmend achterlijf. Op de nestplekken is het een bedrijvigheid van af en aanvliegende vrouwtjes. Je kan ze terugvinden aan De Maten en op de Teut.
Blauwe borst
De Roodborst ken je vast wel, maar wist je dat er in De Wijers ook een Blauwborst zit? Je herkent hem -rara- aan zijn opvallende blauwe borst, trouwens alleen te zien bij de mannetjes. Je hoort zijn zang op vroege ochtenden in maart-april in waterrijke gebieden. Zoek naar zangposten (uitstekende lisdodde, paaltjes…) om ‘m te spotten. Blauwborsten voeren opvallende baltsvluchten uit, waarbij ze hun staart uitwaaieren en de oranje vlek onderaan goed te zien is. Je vindt ze onder andere in het Schulensbroek en de Platwijers.
Bloeiende bloesems
%20(Groot).JPG)
Ongeveer half april is de tijd voor de bloesems. De fruitbomen zijn in bloei en gedurende korte tijd toveren ze het landschap om in bloemrijke kunststukjes. Ook in de Wijers zijn nog enkele plekjes met bloesems. Zo kan je in Domein Bovy nog enkele oude fruitbomen terugvinden. Ook in Hengelhoef en Herkenrode staan mooie fruitbomen.
Kleurrijke parken

De eerste lentebloeiers zoals narcissen en krokussen steken dapper hun nek uit. In verschillende parken in De Wijers staan ze nu mooi in bloei. Je vindt lentebloeiers in Domein Bovy , Bokrijk of Kiewit . Er hangen ook heel wat nestkastjes, waar je vogeltjes nu volop kan zien inspecteren of inrichten met takjes.
Bronstige kikkers

In maart loont het om de weerberichten in de gaten te houden. Zodra de nachttemperatuur boven de 6 a 7 graden Celsius kruipt en het vochtig is start de massale voorjaarstrek van padden en salamanders. Dit jaar waren de padden al in februari van de partij. Vanuit het bos trekken ze dan naar voortplantingswateren. Je kan ze in deze periode in heel de Wijers terugvinden maar de meeste actie doet zich voor in Bokrijk-Kiewit ! Ook groene kikkers zijn tijdens de piek van de paartijd het best te zien. Ze zijn dan namelijk veel minder schuw.
Meer weten over vogels en andere dieren in De Wijers? Onze spotterskaarten helpen je op weg om de typische Wijers-soorten te spotten en te herkennen.
Ontdek de 7 spotterskaarten
Foto's: Maurice Dekens, An Bloemen, Frans Van Bauwel