Beleven & ontdekken
Erfgoed
Monumenten
Kasteeldomein Meylandt
Het Kasteel Meylandt dateert in zijn huidige vorm uit 1907. Vandaag zetelt hier de Academie voor beeldende kunsten. Het park is vrij te bezoeken.
Meylandtlaan 20, Heusden-Zolder
www.visitheusden-zolder.be
Domherenhuis
Het Domherenhuis dateert uit 1795 en behoorde oorspronkelijk aan de familie de Villenfagne de Vogelsanck. Vandaag vind je hier de kantoren van Limburgs Landschap vzw. Bij het kasteel hoort een groot park in Engelse landschapsstijl. Het park is vrij te bezoeken.
Dekenstraat 39, Heusden-Zolder
www.visitheusden-zolder.be
Kluis en kapel van O.-L.-Vrouw van Loreto
In 1673 al liet pelgrim Lambert Hoelen, na een bezoek aan het bedevaarthuisje van Loreto, een replica bouwen op de Bolderberg. Het werd een belangrijk bedevaartsoord en tot op vandaag woont hier een kluizenaar. Neem gerust een kijkje in de kapel en bewonder het panoramisch zicht.
Kluisstraat, Heusden-Zolder
www.visitheusden-zolder.be
ZLDR Luchtfabriek
Hoe geraakten mijnwerkers down under en hoe slaagden ze erin om op 800 m diepte (!) te kunnen ademen? Benieuwd naar hoe lucht werd gemaakt om machines aan te drijven?
Altijd als eens willen weten hoe het voelt om in een oneindige schacht te staan, of je niet meer te kunnen oriënteren in het donker? Of gewoon fan van coole snufjes? ZLDR LUCHTFABRIEK neemt je mee doorheen het grootse ophaalmachinegebouw!
prijzen op aanvraag
gidsen te boeken via toeristisch infokantoor
Marktplein 5 – 3550 Heusden-Zolder
www.visitheusden-zolder.be
Abdijsite Herkenrode
Abdijsite Herkenrode is een stille getuige van een groots verleden, dat begint in 1179 in het centrum van het graafschap Loon. In 1217 wordt Herkenrode de eerste vrouwenabdij van de cisterciënzerorde in de Nederlanden. De adellijke dames die de abdij eeuwenlang besturen, drukken hun stempel op De Wijers. De abdij groeit uit tot een druk bezocht bedevaartsoord. In 1796 moeten de zusters noodgedwongen vertrekken. De nog bestaande hoevegebouwen van de abdij en de zowat 100 hectare natuurgebied rond de site zijn met respect voor het verleden gerestaureerd en herbestemd. Duik in de geschiedenis in het Belevingscentrum, flaneer door de prachtige Kruiden- en Inspiratietuin of drink een heerlijk abdijbier op het terras. Het domein vormt ook de ideale startplaats voor een fiets- of wandeltocht op en rond de abdijsite.
Herkenrodeabdij 4, Hasselt
www.abdijsiteherkenrode.be
Bezoekerscentrum Greenville
Het oude hoofdgebouw van de Kempische steenkoolmijnen is omgevormd tot een groen bedrijvencomplex. In het bezoekerscentrum maak je een wandeling doorheen de tijd. Je start bij het mijnverleden en eindigt bij de toekomst op het vlak van energie en materialen.
Centrum Zuid 1111, Houthalen-Helchteren
www.greenville.be
Kasteelbrouwerij Ter Dolen
Deze kasteelbrouwerij brouwt op ambachtelijke wijze en met grote passie ‘Ter Dolen’. Hier proeft de patroon zijn bier nog dagelijks om de kwaliteit te garanderen. Op het terras of in het authentieke brouwerijcafé kan je genieten van een ter plaatse gebrouwen biertje en een heerlijk stukje Ter Dolen-kaas. Elke zaterdag, zondag en feestdagen zijn er om 15 u. rondleidingen. Of probeer te ontsnappen uit de spannende escape room!
Eikendreef 21, Houthalen-Helchteren
www.terdolen.be
De Holsteen
Op de site van de Holsteen vind je de enige vaste polijststeen in Vlaanderen. De prehistorische mens gebruikte de steen al voor het polijsten van werktuigen. In het gemeentehuis van Zonhoven vind je in de permanente tentoonstelling archeologische voorwerpen die aan de Holsteen gevonden werden.
Hengelhoefseweg, Zonhoven
www.zonhoven.be/toerisme
Viskwekerij gebroeders Vandeput
Maak kennis met de rijkegeschiedenis van de lokale viskweek, leer alles over de kweek vanzoetwatervissen en sta oog in oog met de vissen. Afhankelijk van het seizoen kan je hier ook talrijke vissoorten ’live‘ bewonderen. Tijdens het bedrijfsbezoek maak je ook kennis met het prachtige natuurgebied waarin de kwekerijen gelegen zijn.
Boomsteeg 40, Zonhoven
www.zonhoven.be/toerisme
Kleen Meulen
De Kleen Meulen bevindt zich aan de Mangelbeek en werd gebouwd vóór 1715. De molen werd gebouwd vóór 1715. Rond 1875 is de molen een olieslagmolen en een graanmolen (koren en boekweit). In 1931 werd de olieslagmolen op de linkeroever ontmanteld en omgevormd tot magazijn. Het binnenwerk van de graanmolen bleef bewaard, maar het waterrad verdween rond 1967. Het molencomplex werd grondig gerestaureerd. Op 15 juli 2008 werd een nieuw waterrad geplaatst.
Elke zaterdag treedt de watermolen in werking en geeft de molenaar met veel passie uitleg. Aan de Kleen Meulen ligt ook een vakantiewoning die je kan huren voor een verblijf in deze prachtige omgeving.
Mangelbeekstraat 56, Lummen
www.lummen.be
C-mine
C-mine is een pareltje van industrieel erfgoed en brengt je de verhalen van de mijn op een hedendaagse, creatieve en belevingsvolle manier. Wil je weten hoe donker het echt was in de vroegere steenkoolmijn of de mijnwerkers aan het werk zien? Kom dan naar C-mine expeditie, waar je een virtueel en levensecht bezoek aan de mijn van Winterslag brengt.
C-mine 10, Genk
www.c-mine.be
Slagmolen
Deze molen op de Stiemerbeek werd in 1523 door het lakenambacht van Hasselt gebouwd als volmolen, waar vilt werd gemaakt. Vanaf 1645 produceerde men er koorden van vlas en hennep en olie uit raap- en koolzaad. Van 1843 tot 1955 werd hij gebruikt als korenmolen. Sinds 1986 is de molen terug in bedrijf.
Slagmolenweg 76, Genk
www.visitgenk.be