Vandaag6°C

Beleven & ontdekken

Onthaalpunten

Abdijsite Herkenrode

Reflectie van een roemrijk verleden

 

 

 

 

Horeca Hondenzone Parking Bezoekersonthaal Picknicken kindvriendelijk

 

Herkenrodeabdij 4
    3511 Hasselt
    +32 11 23 96 70
abdijsiteherkenrode@hasselt.be
www.abdijsiteherkenrode.be

 

Zodra je via de dreef het indrukwekkende poortgebouw van de voormalige abdij binnenwandelt, waan je je in de middeleeuwen, ver weg van drukte en stress. De cisterciënzerinnen drukten niet alleen hun stempel op de omgeving met prachtige abdijgebouwen, maar ook met de aanleg van tientallen visvijvers. Abdijsite Herkenrode draagt dus met recht en rede de titel ’poort tot De Wijers’. Het is de ideale vertrekplaats voor een cultuurhistorische wandeling of fietstocht, waar niets moet en veel kan.

 

Wat kan je er doen?

 

Belevingscentrum met shop en bezoekersonthaal

Herkenrode was de eerste en rijkste vrouwenabdij in de Nederlanden. In het Belevingscentrum – in de voormalige stallingen en koetshuis - volg je het verhaal van 600 jaar vrouwen op Herkenrode, in voor- en tegenspoed. Twee kinderzoektochten maken van de geschiedenis een spannende belevenis. In de shop vind je abdijproducten, geniet je van een streekbiertje of krijg je info over de streek.

 

Tuin

In de 2 ha grote tuin geuren de kruiden en vertellen ze hoe mensen van alle tijden en culturen hen gebruikten. In de hortus officinalis en de campus officinalis staan telkens zo’n 250 verschillende kruiden. Voor kinderen is er een leuke zoektocht.

 

‘Het Stille Uitzicht’ van Hans Op de Beeck

In het midden tussen de historische gebouwen, op de plek waar ooit de abdijkerk stond, stap je binnen in het kunstwerk ‘Het Stille Uitzicht’. De rust en eenvoud van de abdijsite worden hier naar een hoger niveau gebracht.

 

Wandelen

 

Op de site vertrekken uitgestippelde natuurwandelingen, van 1 km tot 9 km. De wandelingen voeren je langs vijvers, hoogstamboomgaarden, vochtige graslanden, hagen, poelen en historische landschappen. Ook de lange afstandswandeling van 76 km vertrekt hier. Honden moeten aan de leiband, maar kunnen wel vrij gaan ravotten in de hondenlosloopzone aan de parking.

www.wandeleninlimburg.be

www.natuurenbos.be/herkenrode

 

Bekijk de wandelroutes

KOOP DE WANDELKAARTEN

 

Wandelgebieden in de buurt

Fietsen

 

Abdijsite Herkenrode ligt op het Limburgse fietsroutenetwerk, dat de hele regio verbindt. Het bezoekersonthaal is een erkend fietscafé en je kan er ook een fiets huren. Fietskaarten zijn te koop in het bezoekersonthaal. Liever een uitgestippelde fietslus? Kies voor de Hasseltse smaakfietsroute of één van de fietslussen door De Wijers met de themafietskaart De Wijers.  

Een fiets huren kan via www.toerismelimburg.be/nl/fietsservice


koop de fietskaart

 

Eten & drinken

 

Op de abdijsite

Vlakbij

 

Abdijsite Herkenrode

In de buurt

 

Limburg Lavendel

Een stukje Provence in De Wijers: dat is Limburg Lavendel. Hier wordt lavendel gekweekt en verwerkt tot allerlei heerlijk geurende producten. Wandel door de prachtige tuin of geniet van de rust op het romantische terras.
www.limburglavendel.be

Tuiltermolen

De volledig gerestaureerde Tuiltermolen is de thuisbasis van het Kruidenkenniscentrum. De molen is open tijdens bepaalde evenementen of te huur voor verenigingen.

www.herkenrode.be

Hasselt, hoofdstad van de smaak

Huur een fiets en bezoek de gezellige binnenstad van Hasselt. Slenter door de straatjes en steegjes vol trendy winkels of breng een bezoek aan één van de musea, zoals het Jenevermuseum, Modemuseum Hasselt, Het Stadsmus of Villa Verbeelding Een bezoek aan de wereldvermaarde Japanse Tuin mag zeker niet ontbreken.

www.visithasselt.be

Tuin Dina Deferme

Tuinarchitect Dina Deferme houdt elke zomer open tuindagen in haar romantische, Engelse tuin van 4 ha.
www.deferme.be