Vogels spotten voor dummies | De Wijers - Land van 1001 vijvers

Ontdek de streek

Nieuws

Vogels spotten voor dummies

 

 

In De Wijers vind je tal vogels. Zowel in het water als in het riet of moeras. Hoewel ze met veel zijn, zijn ze niet altijd even goed te vinden. Dus hoe begin je aan het spotten van vogels? Wij geven je alvast enkele tips mee.

 

Eerst en vooral is het belangrijk om een goede basisvoorziening mee te nemen op vogelspottocht. Kleed je dus aan naargelang het weer en liefst nog in de kleuren van de natuur: groen en bruin. Vergeet zeker ook niet je zonnecrème mee te nemen! Doe stevige wandelschoenen aan en voorzie eten en drinken.

 

Dit heb je nog nodig:

  • Een vogelgids
  • De app Birdnet
  • Een verrekijker
  • Een pen
  • Een logboekje
  • Een fototoestel

Do’s & don’ts?

Wees stil

Is het je eerste keer vogelspotten? Fijn zo, maar wees je ervan bewust dat je misschien niet meteen prijs hebt. Geduld hebben en stil zijn is namelijk de boodschap. Als je veel lawaai maakt of beweegt kan dit vogels opschrikken en wegjagen. Daarom zijn de vogelkijkhutten zo handig: je kan ze bespieden zonder ze te storen.

 

Laat vogelnesten met rust

Vogels houden net zo van hun privacy als mensen. Blijf dus uit de buurt van vogelnesten en verstoor geen broedplaatsen (broedseizoen: 15/03 – 30/08). Doe je dit toch, dan kan dit grote gevolgen hebben. De volwassen vogels laten het nest achter en de pas geboren vogeltjes (of nog uit te broeden eieren) blijven verweesd achter. De gevlogen vogels zoeken een volgend broedseizoen dan een andere plaats wat een verlies is voor De Wijers.

 

Vroege vogels

Vogels spotten = vroeg je bed uit! De beste tijd om vogels te spotten is bij zonsopgang. Dan ontwaken immers veel soorten en maken ze zich klaar voor de nieuwe dag.

Wees hoffelijk

Na je bezoek aan een vogelkijkhut laat je alles achter hoe het was voor je komst. Afval neem je dus ook mee terug naar huis.

 

Met deze trucs ben je er klaar voor

Twijfel je over een vogelsoort? Neem dan zeker de vogelgids mee. Heb je er een gezien? Geweldig! Vink ‘m af en noteer hem in je notitieboekje, samen met de plaats en het tijdstip. Als je thuis bent, geef je je waarneming in op waarnemingen.be.
Kan je een vogel alleen maar horen en wil je toch weten welke het is? Installeer dan de BirdNET-app. De app identificeert je vogel in no time.
Vergeet ook zeker je verrekijker niet. Met dit hulpmiddel kan je nog beter waarnemen.

Waar vind je kijkhutten?

Nu we alles hebben moeten we enkel nog een plek vinden waar we vogels kunnen spotten.
Doorheen De Wijers vind je tal van vogelkijkhutten en kijkwanden.

  • Kijkhut Ballewijer - Zonhoven
  • Kijkhut De Maten - Genk
  • Kijkhut Herkenrode
  • Kijkhut Kleen Meulen - Lummen
  • Uitkijkpunt Dak Natuur- en sportcentrum Schulensmeer
  • Vogelkijkhut Domein Kiewit – Hasselt
  • Uitkijktoren Bokrijk – Genk
  • Vogelkijkhut Platwijers - Hasselt
  • Kijkwand Mosselweg – Zonhoven (rietland)
  • Vogelkijkhut Grote & Kleine vijver – Zonhoven

Klik hier voor een overzicht van alle kijkhutten in De Wijers.


 

Vogels van De Wijers

Nu je klaar bent om te vertrekken, geven we je alvast enkele veel voorkomende watervogels die je kan spotten in De Wijers.

Fuut

 

 

 

De vogel heeft een witte kop met een bruinrode krans en een zwarte kraag. Zijn ogen zijn felrood. Ze eten voornamelijk vis die ze al duikend vangen. Om te zien of hun verloofde past, doen ze een paringsdans. In de lente vind je ze op de verschillende vijvers in De Wijers zoals in de Dauteweyers.

Dodaars

 

 

 

 

De dodaars is de kleinste fuut van Europa. Hij valt op door zijn vuilwitte poederdons en kleine snavel. Je ziet hem regelmatig onder water duiken.

Blauwe reiger

 

 

 

 

De naam verklapt zijn kleur niet helemaal. Zo is de blauwe reiger niet blauw, maar wel grijs met een sierlijke zwarte kuif. Vaak zit de blauwe reiger muisstil te wachten op een prooi.

Grote zilverreiger

 

 

 

 

Een lange gele snavel, een wit lijf en zwarte poten. Dat is hoe je een grote zilverreiger herkent. Net zoals satéetjes op de BBQ spiest hij zijn prooi met zijn snavel, terwijl hij door het water waadt.

Aalscholver

 

 

 

 

Een zwarte vogel die je vaak terugvind op paaltjes. Daar toont hij zijn verenkleed en laat het ook in een keer opdrogen. Dit doet hij omdat zijn vleugels geen waterafstotende vetlaag hebben zoals andere watervogels.

Meerkoet

 

 

 

 

De zwarte kop met wit voorhoofd en zijn lange poten maken van de meerkoet opvallende verschijning. Wordt ook weleens de waterkip genoemd. De vogels hebben een scherpe roeptoon, waarmee ze hun territorium afbaken.

Roerdomp

 

 

 

Wie De Wijers zegt, zegt roerdomp, hij is niet voor niets het symbool van De Wijers. Hij  is echter zeldzaam en erg schuw. Het is een compacte vogel met een geelbruine kleur en donkere patronen, waardoor hij zich perfect kan camoufleren tussen het riet. Heb je ‘m niet gevonden? Niet getreurd, Robbie Roerdomp neemt jou en je kinderen graag mee op stap doorheen De Wijers met zijn doeboek (dewijers.be/webshop).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s: Maurice Dekens; Frans Van Bauwel